« Μικρές Οδύσσειες »

« Μικρές Οδύσσειες »

                                            

Αγαπητά μέλη & Αγαπητοί φίλοι του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,

Το ΦΚΘ συνεχίζοντας τη μακροχρόνια παράδοσή του, να συζητάνε οι επιμελητές των εκθέσεών του αλλά & οι συνεργαζόμενοι επιμελητές με το κοινό τους, σας προσκαλούμε τη Δευτέρα 04 Απριλίου 2022, στις 8.00μμ., στην παρουσίαση & ελεύθερη συζήτηση (μέσω της πλατφόρμας ZOOM) που θα γίνει σχετικά με την Έκθεση Φωτοχαρακτικής (photogravure) που επιμελείται η καλλιτέχνης Μαρίνα Προβατίδου & συμμετέχει ενεργά το ΦΚΘ με καλλιτέχνες μέλη του & πραγματοποιείται με την υποστήριξη των Cultuur Eindhoven και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με τίτλο:

« Μικρές Οδύσσειες »

που αυτή τη στιγμή παρουσιάζεται

στο Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί).

Περισσότερα στη διεύθυνση: https://www.fkth.gr/index.php/el/node/1210

Η παρουσίαση θα γίνει από την επιμελήτρια του project Μαρίνα Προβατίδου.

Στην συζήτηση συμμετέχουν & οι καλλιτέχνες που εκθέτουν στην έκθεση.

Παρακάτω θα βρείτε τις πληροφορίες για τη σύνδεσή σας :

ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΖΟΟΜ

Photography Center of Thessaloniki is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Παρουσίαση της Έκθεσης φωτοχαρακτικής (photogravure) «Μικρές Οδύσσειες»

Time: Apr 4, 2022 08:00 PM Athens

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/83204791671?pwd=MW5jajZuU0cxbWdwb2pITm9XTjJ3UT09

Meeting ID: 832 0479 1671

Passcode: 324916

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΜΕΣΩ YOUTUBE

Για όποιον/όποια δεν έχει καταφέρει να επισκεφτεί την έκθεση, το πρόγραμμα επισκεψιμότητας είναι:

Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί),

στη οδό Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη 546 41

Διάρκεια της Έκθεσης: έως Πέμπτη 05 Μαΐου 2022

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ. 10:00 – 4:00μμ, Κυρ.Δευτ. κλειστά

Στις 05 Μαίου εκδήλωση για το κλείσιμο στις 19:00

Λίγα λόγια για την έκθεση:

Οι Μικρές Οδύσσειες είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που γεννήθηκε το 2020 στην Ολλανδία.

Στόχος μας είναι να χτίσουμε γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών,

που να βασίζονται σε κοινές αλλά και σε διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές και εμπειρίες

και να αναδείξουμε καλλιτέχνες.

Οι ‘Μικρές Οδύσσειες’ αποτελούν έναν πυρήνα τέχνης αλλά είναι και

ένας διεθνής τόπος συνάντησης δημιουργών, ποιητών και των θεατών.

Δημιουργός της ιδέας του πρότζεκτ είναι η καλλιτέχνης Μαρίνα Προβατίδου.

(περισσότερα στα συνημμένα)

Περισσότερα και φωτογραφίες στη διεύθυνση: https://www.fkth.gr/el/node/1210

Ενημέρωση-Προειδοποίηση: Ολόκληρη η συνάντηση-παρουσίαση θα καταγραφεί-μαγνητοσκοπηθεί  για να διατηρηθεί στα Αρχεία του Φ.Κ.Θ. και δημόσια διαθέσιμη στο Youtube κανάλι του ΦΚΘ. Ζητείται η κατανόηση σας σχετικά με αυτή τη διαδικασία και προτείνεται η συμμετοχή, αποκλειστικά μόνο όσων συμφωνούν.

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο

 11 Μαρτίου μέχρι 05 Μαίου 2022

Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί)

Οι Μικρές Οδύσσειες είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που γεννήθηκε το 2020 στην Ολλανδία. Στόχος μας είναι να χτίσουμε γέφυρες πολιτισμού μεταξύ Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών, που να βασίζονται σε κοινές αλλά και σε διαφορετικές καλλιτεχνικές πρακτικές και εμπειρίες και να αναδείξουμε καλλιτέχνες. Οι μικρές Οδύσσειες αποτελούν έναν πυρήνα τέχνης αλλά είναι και ένας διεθνής τόπος συνάντησης δημιουργών, ποιητών και των θεατών. Δημιουργός της ιδέας του πρότζεκτ είναι η καλλιτέχνης Μαρίνα Προβατίδου.

 Οι καλλιτέχνες εκφράζουν τις προσωπικές τους εμπειρίες και παράλληλα ταυτίζονται με τους θεατές. Εμπνέονται, προσεγγίζουν και ερμηνεύουν ελεύθερα το θέμα. Δεκαεπτά καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη και δεκαεπτά από το Αϊντχόφεν συνομιλούν στην Ολλανδία και στην Ελλάδα. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερο από 150 έργα.

Έτσι και η παρούσα έκθεση αναδεικνύει αυτές τις πολύτροπες εμπειρίες  Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές της φωτο-χαρακτικής και αφηγούνται μέσα από συμβολικές εικόνες τις «Μικρές Οδύσσειες» τους.

Έτσι και η παρούσα έκθεση αναδεικνύει αυτές τις πολύτροπες εμπειρίες  Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες πειραματίζονται με διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές της φωτο-χαρακτικής και αφηγούνται μέσα από συμβολικές εικόνες τις «Μικρές Οδύσσειες» τους.

Η εξέλιξη της σύγχρονης τεχνολογίας μας έδωσε την ευκαιρία και τα σύγχρονα μέσα να επανεμφανίσουμε την εικόνα αλλά και να την επαναερμηνεύσουμε. Οι εικόνες αλλάζουν και παρουσιάζονται ως επίκαιρες δίνοντας έμφαση στις απεριόριστες δυνατότητες εμφάνισης της φωτογραφίας και της σύγχρονης τεχνολογικά εξελιγμένης αντίληψης.

Η φωτοχαρακτική διατηρεί τη διαμεσολάβηση της φωτογραφίας, παραπέμπει στην χάραξη μέσω του φωτός και στην εμβάπτυση στους πλούσιους τόνους. Η χάραξη του φωτός δημιουργεί πολλαπλά επίπεδα και προσφέρει διαφορετικές επιλογές της εικόνας.

Επιμέλεια Μαρίνα Προβατίδου

Συμμετέχοντες Έλληνες καλλιτέχνες: Ιωάννης Αναστασίου, Λάρα Βρεττού, Ελένη Γιανναδάκη, Βασίλης Καρκατσέλης, Κώστας Κουμλής, Αργύρης Λιαπόπουλος, Ιωάννης Μονογυιός, Ευθύμης Μουρατίδης,  Ιωάννης Μπελημπασάκης, Αγγελική Μπρισνόβαλη & Νίκη Γρυλλάκη, Στέλιος Ντεξής, Μυρτώ Βουνάτσου, Γιώργος Πάλλης, Στεφανία Πατρικίου, Μαρίνα Προβατίδου, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Σταμενίτης, Αναστασία Τσετουλίδου, Γιάννης Χολογγούνης, Roman Zouev

Συμμετέχοντες Ολλανδοί καλλιτέχνες: Anouk Bax, Gery Bouw,  Bart Elfrink, Caroline Koenders, Kees de kort, Esther Kokmeijer, Lizetteh, Paul Legeland, Jordie Rovers, Ingrid Simons, Mariëlle van den Bergh, Piet den Blanken, Bea van der Heijden, Helma Veugen, Rogier Walrecht, Marinos Tsagkarakis

Με την υποστήριξη των Cultuur Eindhoven και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη 546 41

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Σαβ. 10.00 – 4.00μμ, Κυρ.Δευτ. κλειστά                   

05 Μαίου εκδήλωση για το κλείσιμο στις 19.00

Η Μαρίνα Προβατίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας ζωγραφική και χαρακτική με καθηγητές τον Πάνο Χαραλάμπους τον Ζαχαρία Αρβανίτη και την Βίκυ Τσαλαματά. Αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο τμήμα Φωτογραφίας με καθηγητή τον Γρηγόρη Βλασσά.

Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί σε ομαδικές και 6 ατομικές εκθέσεις σε ιδρύματα, μουσεία και γκαλερί όπως στα: Μορφωτικό Ίδρυμα Eθνικής Τραπέζης Θεσσαλονίκη και Αθήνα, Μουσείο Van Abbe Ολλανδία, Van Abbe House, Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη,  Γκαλερί7, Ίδρυμα Κακογιάννης, wall space Eindhoven, ROC Εθνικό Μουσείο Ταιβάν, Biennial Douro Πορτογαλία, Θέατρο Τέχνης Λονδίνο, Ιαπωνική Πρεσβεία Αθήνα,  Washi-no-Sato, Τόκυο – Μητροπολιτικό Μουσείο Ιαπωνίας, προσκλήθηκε από το Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης της Guanlan στην Κίνα για να φιλοτεχνήσει έργα για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες.

Έχει βραβευτεί για το έργο της στην Ελλάδα και στην Ολλανδία όπου ζει τα πέντε τελευταία χρόνια. Ερευνά και αναπτύσσει νέες γνώσεις μεταξύ τέχνης – βιογραφίας, ιστορίας και εμπειριών. Πειραματίζεται με διαφορετικές τεχνικές στην χαρακτική τέχνη και έχει δημιουργήσει έργα μεγάλης κλίμακας.

«Μικρές Οδύσσειες»  Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί)

Και λίγο ιστορία…

Η πρώτη μας γνωριμία (σα φωτογράφοι) με την συγκεκριμένη τεχνική πηγαίνει πίσω στα εργαστήρια φωτοχαρακτικής με τη χρήση πολυμερικών πλακών που διοργάνωσε το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης την προψηφιακή εποχή, το 2001 με τον Modhir Ahmed, το 2002 με την Inger Lise Rasmussen και το 2003 με τους φωτογράφους – μέλη του στον ‘Ήλιο, στο Κέντρο Χαρακτικής του Δήμου Νεάπολης. Τα υλικά ήταν δυσεύρετα. Κάναμε ειδική εισαγωγή  πολυμερικών πλακών Toyobo από την Ιαπωνία και φιλμ από τη Γαλλία. Καταγράψαμε και όλα τα χρηστικά για την τεχνική https://issuu.com/karkatselis/docs/phogravure/1?ff=true&e=0/7941639

Όλα τα επόμενα χρόνια πάντα είχαμε στο μυαλό μας την συγκεκριμένη τεχνική και ψάχναμε μια αφορμή για την αναβίωση του εργαστηρίου.

Το 2014 ξεκίνησαν μαθήματα χαρακτικής με δάσκαλο τον Γιώργο Πάλλη. Ανάμεσα στα άλλα δοκιμάσαμε και μια μέθοδο φωτοχάραξης που δούλευε ο ίδιος, με ασετόν, φωτοτυπίες και τσίγκο. Τότε λοιπόν σκέφτηκα ότι είχε έρθει επιτέλους η συγκυρία για τη διοργάνωση ενός κοινού εργαστηρίου με χαράκτες και φωτογράφους της πόλης.

Αυτό κατέστη τελικά εφικτό πέντε χρόνια αργότερα. Το 2019 μαζευτήκαμε 6 φωτογράφοι-μέλη του  Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Λάρα Βρεττού, Βασίλης Καρκατσέλης, Αργύρης Λιαπόπουλος, Ευθύμης Μουρατίδης, Θανάσης Ράπτης, Γιάννης Χολογγούνης) και 2 χαράκτες (Γιώργος Πάλλης, Στεφανία Πατρικίου) και αρχίσαμε να δουλεύουμε τις δύο μεθόδους κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς δεν είχαμε ούτε κατάλληλα διαμορφωμένο εργαστήριο, ούτε τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Την ίδια χρονιά παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα αυτού του εργαστηρίου ως ‘Photogravure project’ στην Art Thessaloniki (https://www.fkth.gr/el/node/1092) και την επόμενη χρονιά στον πολυχώρο ΕΝΕΚΕΝ https://www.fkth.gr/el/node/1130, έκθεση που έτυχε να επισκεφτεί και η παλιά φίλη και συνεργάτης Μαρίνα Προβατίδου, καλλιτέχνις και επιμελήτρια.

Μας πρότεινε να μπούμε πάλι στο εργαστήριο και να δουλέψουμε το θέμα «Μικρές Οδύσσειες» ώστε να συμμετέχουμε μαζί σε μία ομαδική έκθεση με Ολλανδούς συναδέλφους, φωτοχαράκτες που ζουν και εργάζονται στο Αϊντχόφεν. Στόχος μια κοινή έκθεση με αυτό τον τίτλο, με έργα αποκλειστικά με τη μέθοδο της φωτοχάραξης, που θα παρουσιαζόταν σε Αϊντχόφεν και Θεσσαλονίκη.

Στον πυρήνα των 8 ατόμων του Φωτογραφικού Κέντρου προστέθηκαν άλλοι τόσοι σημαντικοί έλληνες καλλιτέχνες, που δουλεύουν τη συγκεκριμένη τεχνική.

Εν μέσω καραντίνας, απαγορεύσεων και του γενικευμένου φόβου που πλάκωνε τα πάντα, καταφέραμε να μπούμε στο εργαστήριο, σε μικρές ομάδες των λίγων ατόμων, λόγω των μέτρων και να ολοκληρώσουμε τα τυπώματά μας, κάτω από δυσκολότερες συνθήκες αυτή το φορά.

Πέντε από τον αρχικό πυρήνα συνοδέψαμε την έκθεση στο Αϊντχόφεν. Ήταν μία έκθεση, που κέρδισε το ενδιαφέρον των φιλότεχνων.

Ακολουθεί τώρα η παρουσίαση αυτού του πονήματος και στη Θεσσαλονίκη, με την ίδια ελπίζουμε επιτυχία!

Και το ταξίδι συνεχίζετε με νέα τυπώματα και νέες εκθέσεις!

Για την Ομάδα Φωτοχαρακτικής του ΦΚΘ

Θανάσης Ράπτης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s